Tres leche de pan


 Pudín de pan is a traditional Cuban bread pudding. Bread pudding is made throughout Latin America and sometimes called Budin. My version is made almost similar to the famous Tres leche cake because I use 3 different types of milk in mine. 

This delicious dessert is very economical to make because you can use ingredients already in your kitchen. Bread pudding is a dessert enjoyed all around the world and the main ingredients are bread, milk, sugar &’raisins. Some make it with it without raisins. There are recipes where Brandy is added to it. You can top it with whipped cream, Icecream or eat it alone. 

📌 (RECETA EN ESPAÑOL ESTA BAJO)

Ingredients: 

* 2 cups or 500 grams bread

* 2 cups milk

* 1 can Condensed milk

* 1 can Evaporated milk

* 4 eggs

* 1 tsp vanilla 

* 2 Tbsp melted butter

* 1 tsp cinnamon powder 

* 1/2 cup raisins 

* 1 cup sugar 


1. Bread break into pieces. Pour all of the milk in the bowl with the bread & add the rest of the ingredients. Mix well. 

2. Make a caramel sauce by heating the 1 cup of sugar with 1/4 cup water. When the sugar water thickens and turns brown remove it from the stove and immediately pour it into the baking dish. Let cool for 5 minutes or so. 

3. Pour bread & milk mixture into baking dish. Cover with foil.

4.  Put baking dish into another pan and add water 1/2 way up baking dish to create a water bath (Baño Maria) to prevent bread pudding from burning.

5.  Bake at 350 degrees for 1 hour & 15 minutes or more.

6.  Check with tooth pick to see if it comes back dry. If still wet bake a few more minutes. When it’s ready remove from oven. Let it sit for about 1 hour. 7. Run a knife along edges of pudin de pan and put a plate on top of the baking dish and flip it. 


Enjoy with whip cream, Ice cream or caramel sauce on top. Buen provecho!

***********************************

Pudín de pan con tres leches (Español)


 * 2 tazas o 500 gramos de pan

 * 2 tazas de leche

 * 1 lata de leche condensada

 * 1 lata de leche evaporada

 * 4 huevos

 * 1 cucharadita de vainilla

 * 2 cucharadas de mantequilla derretida

 * 1 cucharadita de canela en polvo

 * 1/2 taza de pasas

 * 1 taza de azúcar


 • Parta el pan en pedazos.

 • Vierta toda la leche en el recipiente con el pan y agregue el resto de los ingredientes.  Mezclar bien.

 • Haga una salsa de caramelo calentando 1 taza de azúcar con 1/4 taza de agua.  Cuando el agua azucarada se espese y se dore, retírela de la estufa e inmediatamente viértala en la fuente para hornear.  Dejar enfriar durante 5 minutos más o menos.  Vierta la mezcla de pan y leche en una fuente para hornear.  Cubrir con papel aluminio.

 • Coloque la fuente para hornear en otra fuente y agregue agua hasta la mitad de la fuente para hornear para crear un baño de agua (Baño María) para evitar que se queme el budín de pan.


 • Hornee a 350 por 1 hora y 15 minutos o más.  Verifique con un palillo para ver si vuelve seco.  Si aún está húmedo hornear unos minutos más.  Cuando esté listo retirar del horno.  Déjalo reposar durante aproximadamente 1 hora.

 • Pase un cuchillo por los bordes del pudin de pan y coloque un plato encima de la fuente para hornear y voltéelo.

 • Disfrútelo con crema batida, helado o salsa de caramelo encima.  Buen provecho!

Comments

Popular posts from this blog

Caldo de pollo/ Chicken soup

Cremitas de leche

Potaje de Garbanzos